Lompat ke konten
Beranda » TABAH MENGHADAPI UJIAN BANJIR

TABAH MENGHADAPI UJIAN BANJIR

TABAH MENGHADAPI UJIAN BANJIR

TABAH MENGHADAPI UJIAN BANJIR – Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bahawa setiap ketua isi rumah (KIR) yang terkesan dengan bencana banjir baru-baru ini layak menerima pemberian tunai hingga mencecah RM10,000 menjadi rezeki tahun baharu buat kesemua rakyat yang terjejas.

beberapa jam sebelum 2021 melabuhkan tirai sedikit sebanyak dapat mengukir senyuman lega mangsa banjir.

Ia sekali gus memberi sedikit cahaya buat mereka dalam mengharungi tahun baharu yang pastinya akan turut mencabar ekoran negara masih bergelut dengan pandemik Covid-19 dan jangkaan bahawa Malaysia akan terus berdepan situasi bencana alam luar biasa pada masa akan datang.

Ismail Sabri berkata, bantuan tunai tersebut merupakan usaha kerajaan untuk mengurangkan bebanan rakyat tanpa perlu mengeluarkan wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mereka.

“Menerusi usaha ini (pemberian tunai), pencarum boleh mengekalkan simpanan mereka dan menikmati dividen tahunan sekitar lima peratus sekali gus mampu merancang masa depan selepas bersara.

TABAH MENGHADAPI UJIAN BANJIR

Kerajaan turut menyalurkan bantuan sehingga RM5,000 untuk membaiki rumah yang mengalami kerosakan tidak serius dan akan membaik pulih rumah mangsa yang rosak serius dengan kos sehingga RM15,000.

Sememangnya pendekatan yang di ambil kerajaan itu dilihat sebagai satu pertolongan yang diluar jangkaan

kerana sebelum ini ramai mangsa banjir hanya mengharapkan pengeluaran ‘one-off’ KWSP.

sebanyak RM10,000 untuk membina semula kehidupan Seseorang yang ke lebih baik lagi

nyawa sememangnya memberi keinsafan kepada semua.

Ekoran musibah itu, sambutan tahun baharu yang lazimnya di sambut dengan meriah dengan persembahan hiburan di gantikan dengan Program Solat Hajat dan Munajat Perdana.

Sinar Harian melaporkan Ismail Sabri bersama kira-kira 1,000 jemaah menghadiri program itu yang di adakan di Masjid Putra, di Putrajaya pada petang Jumaat bagi mendoakan kesejahteraan Malaysia sempena Tahun 2022.

JIKA INGIN MELIHAT ARTIKEL KAMI LAINNYA KLIK DISINI